kätkytkuolema:

-alle 20 Suomessa per vuosi

-riski suurin 2-4kk vatsallaan nukkuvilla poikavauvoilla

-syitä useita

Lainaus Tieteen kuvalehdestä:

”Äkillistä kuolemaa on yritetty selittää monin tavoin, mutta mikään teoria ei ole pystynyt selittämään sitä tyhjentävästi. Nyt Yhdysvalloissa Seattlen lastensairaalassa tehdyn tutkimuksen perusteella arvellaan, että kohonnut kätkytkuoleman riski voitaisiin selvittää tavallisella kuulotestillä. Tutkijat vertasivat 32 kätkytkuolemaan menehtyneen lapsen kuulotestin tuloksia ainakin yksivuotiaaksi eläneiden lasten kuulotesteihin. Kuolleilla oikean korvan kuulo oli selvästi heikentynyt. kätkytkuolemassa lapsi menehtyy hengityksen pysähtymiseen nukkuessa. Hengitystä säätelevä aivojen alin osa, aivorungossa sijaitseva ydinjatke, sijaitsee lähellä sisäkorvaa. Tutkijat uskovat, että vauvan sisäkorva voi vaurioitua, jos synnytyksessä istukan verenpaine kohoaa niin korkeaksi, että se vaikuttaa myös sikiön verenpaineeseen. Silloin sikiön sisäkorvaa ja ydinjatketta ympäröivät verisuonet voivat revetä. Siksi vauvan ydinjatkeen hengityskeskus ei enää pysty reagoimaan, vaikka veren happi- ja hiilidioksidimäärät lähestyisivät riskirajaa.”

Tutkimus: tuuletin vähentää kätkytkuolemia

Tuoreen tutkimuksen mukaan kätkytkuolemia sattuu vähemmän, kun vauvan huoneessa on öisin tuuletin. Huonosti tuuletetussa huoneessa lapsen nenän ja suun paikkeille saattaa kasautua hiilidioksidia, minkä hengittäminen voi lisätä kätkytkuoleman riskiä. On mahdollista, että tuuletin estää tämän ja siten vähentää kätkytkuoleman vaaraa, tutkijat arvelevat.

Tutkimusta varten haastateltiin 185 äitiä, joiden lapsi oli kohdannut kätkytkuoleman ja 312 satunnaisesti valittua verrokkiäitiä.

Tuulettimen ilmastoimassa huoneessa nukkuneiden kätkytkuoleman riski oli noin 70 % pienempi kuin muiden. Vaikutus oli vielä suurempi, jos huoneen lämpötila oli ollut yli 21 celsiusastetta.

Myös monet tunnetut seikat liittyivät kätkytkuoleman riskiin. Kätkytkuolleista lähes 70 % oli nukutettu vatsalleen tai kyljelleen, mutta verrokkivauvoista vain 40 %. Tuttia oli käyttänyt vain 4 % kuolleista, mutta lähes neljännes verrokeista. Selvästi useammat olivat myös nukkuneet pehmeällä alustalla, heidän päänsä oli peittynyt peitolla tai tyynyllä ja he olivat todennäköisemmin nukkuneet viimeisen unensa jonkun muun kuin vanhempansa vieressä.

Tulosten perusteella huono ilmanvaihto saattaa olla yksi kätkytkuolemia lisäävä tekijä, ja sen vaikutus näyttäisi vähenevän, jos huoneessa on tuuletin. Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Tukipaketti kätkytkuolemasta

Suosituksia kätkytkuolemasta