Sitten siitä suunnitellusta sektiosta. En ymmärrä, miten se on Suomessa niin harvinaista ja täällä suositaan alatiesynnytystä. Useissa muissa maissa (Ranska, Yhdysvallat, Englanti) suunniteltua sektiota pidetään yhtä hyvänä vaihtoehtona kuin alatiesynnytystä. No, usein vedotaan siihen, että Suomessa sairaanhoito on huipputasoa ja täällä ehkä tiedetään paremmin asioista. Tässä joitain tilastoja:

1) lapsikuolleisuus 0-27 päivää- Suomi: 2.5 / Ranska: 2.6 (per 1000 elävänä syntynyttä lasta)

2) äitikuolleisuus- Suomi: 7.9 / Ranska 7.0 (per 100.000)

Tulen tässä blogissa esittämään eri keskustelufoorumeilta napattuja kommentteja noiden tilastojen lisäksi. Tässä keskustelunpätkä hinnasta:

" Amerikassa (jossa olen asunut) tehdään suurelle osalle naisista sektio, siis kaikille, jotka sen haluavat. Syy: se tulee halvemmaksi. Jos kaikki saisivat sektion, lähes kaikki synnytykset voitaisiin hoitaa virka-aikaan sovitusti ja nopeasti. Suunniteltu sektio normaalisti tarvitsee kohtuullisen vähän lääkitystä ja työllistää yhtä lääkäriä lyhyen aikaa päivällä. Alatiesynnytys työllistää montaa kätilöä ja lääkäriä (mahdollisesti) pitkiä aikoja ja erilaisia kipulääkkeitä saatetaan kokeilla ja lisätä moneen otteeseen. Lisäksi vielä päivystykset, ilta- ja yövuorolisät ja muut. Ei ole halpaa."

Tässä sitten vastakkainen kommentti tuohon hinta-asiaan:

"Alatiesynnytyksen alhaisempi hinta verrattuna sektioon perustuu moneenkin seikkaan.
Suomessahan pyritään ideaalitilanteissa siihen, että koko alatiesynnytyksen aikana ei lääkäriä näkisikään, vaan yhden kätilön avustuksella hoituisivat hommat. Tietenkin epiduraalin/spinaalin laittoa varten tarvitaan nykyään jo useissa synnytyksissä anestesiologian erikoislääkäriä.
Sektiossa taasen tarvitaan aina naistentautien lääkäri, anestesiologi sekä muistaakseni vielä joskus lastenlääkärikin. Lisäksi paikalla on useita hoitajia avustavana henkilökuntana. Paljon enemmän siis ihmisiä, joille maksaa palkkaa. Myöskin sektioäidille kertyy monasti muutama ylimääräinen päivä sairaalassaoloa, joka ei myöskään ole ihan ilmaista."