Olin juuri hoitamassa 14 kk ikäistä lasta. Tuntui, että vanhemmat pitivät hänellä tutin jatkuvasti suussa. Aloin sitten miettiä tuota tutin käyttöä ja yritinkin hoitopäivinä pitää tutin käytön vähäisenä. Ensimmäisenä päivänä poika oli hyvällä tuulella, eikä tarvittu tuttia koko päivänä. Toisena päivänä lapsi oli kovin itkuinen ja tutti oli pakko tyrkätä suuhun välillä. Tutin käyttö vaikuttaa mielestäni kuitenkin riippuvuudelta, ja sitähän se on. Kyllä lapsen mielestäni pitäisi osata rauhoittua ilman kumista lutkutintakin.

Tässä hyviä ja huonoja puolia tutin käytöstä sekä erilaisia suosituksia:

-suositukset vaihtelee: tutti vasta 2-6-viikkoiselle

-tutin käyttö pitää lopettaa viimeistään 2-vuotiaana, 3-vuotta ehdoton takaraja, 1-vuotiaallakin tutin käyttöä voi alkaa jo rajoittaa (Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen asiantuntija Helinä Keskinen)

-tutti voi altistaa purentavirheille

-tutti rauhoittaa

-ilman tuttia saattaa alkaa imeä peukaloa tai nyrkkiä

-tutista vieroittaminen voi olla hankalaa (helpompi kuitenkin kuin peukalon imemisen lopettaminen)

-tutin käyttö altistaa korvatulehduksille (tutkimus: J Pediatr (Rio J). 2006 March/April;82(2):87-96.), taustalla saattavat olla imemiseen liittyvät mekanismit mutta myös esimerkiksi päiväkodissa tutin lapsen suusta toiseen välittämät mikrobit.

-tutin käyttö vähentää kätkytkuoleman riskiä (tutin käyttö ehkä laskee heräämiskynnystä ja imeminen pitää hengitystiet auki)

Tutkimus tutin käytöstä:

Monissa tutkimuksissa tutin käytön on osoitettu vähentävän kätkytkuolemia, mutta useimmissa maissa tätä ei kuitenkaan ole mahdollisten haittavaikutusten pelossa suositeltu. Yhdysvaltalaiskatsauksessa on analysoitu tutkimuksia vuosilta 1966 – 2004, joissa on selvitetty tutin käytön yhteyttä kätkytkuolemaan. Kaikkiaan asetetut kriteerit täyttivät seitsemän tutkimusta.

Annettaessa vauvan nukkua tavallisen tutin kanssa kätkytkuoleman riski oli yli puolta pienempi kuin ilman tuttia. Tutkimusryhmä arvioi, että noin 2 700 vauvan tutin käyttö voisi periaatteessa ehkäistä yhden kätkytkuoleman. Rohkaisemalla vauvojen vanhempia tutin käyttöön erityisesti lasta nukutettaessa voitaisiin kätkytkuolemia vähentää. Tutin käytön voi aloittaa, kun imetys on vakiintunut. Tutkimusryhmän mielestä tutin käytöllä aina 12 kuukauden ikäiseksi asti näyttää olevan suotuisia vaikutuksia. Tutin käyttöä ei kuitenkaan tulisi jatkaa yli vuoden ikäisillä vauvoilla, koska se voi tällöin kohottaa välikorvan tulehduksen riskiä samalla, kun kätkytkuoleman todennäköisyys pienenee. Tutit tulisi myös aina pestä huolellisesti ja vaihtaa uuteen niiden rikkoutuessa.

 Lähde : Pediatrics, published online 10.10.2005